De 10 leukste kerstmarkten in Nederland in 2024

Europa, Nederland

Kerstmarkt Kopenhagen Denemarken

Ben je op zoek naar de leukste kerstmarkten in Nederland? In december veranderen veel pleinen en binnensteden in Nederland in een knus winterwonderland met gezellige kerstmarkten. Compleet met sfeervolle kerstverlichting, kerstbomen, schaatsbanen, kraampjes met lekkernijen als wafels en warme chocolademelk. Ik heb de 10 leukste kerstmarken in Nederland in 2024 hieronder voor je op een rijtje gezet.

Kerstmarkten Nederland ICE Village Museumplein Amsterdam

1. Kerststad Valkenburg in Limburg

Voor de ultieme kerstsfeer strijk je neer op een van de bekendste en leukste kerstmarkten in Nederland in Geulstadje Valkenburg in Limburg. Of eigenlijk is het geen kerstmarkt, maar kerststád Valkenburg. Je kunt er namelijk eindeloos wandelen door wonderschone winterlandschappen, langs fonkelende kerstlichtjes en kraampjes vol winterse hapjes. De betovering van kerst neemt je zelfs mee ondergronds in de grotten van Valkenburg. Niet zo gek dus dat Kerststad Valkenburg is uitgeroepen tot Most Beautiful Christmas Market in the Netherlands. Moet ik nog meer zeggen?

Boek een hotel in Valkenburg >>
Bekijk vakantiehuizen in Zuid-Limburg >>

2. Dickens Festijn in Deventer in Overijssel

Tijdens het Dickens Festijn in het Bergkwartier in Deventer komen in december een weekend lang 950 personages uit de boeken van Charles Dickens tot leven. Van Oliver Twist tot Scrooge en van deftige lieden tot kantoorklerken. De inwoners kleden zich in de stijl van toen. Wil je het Dickens Festijn zelf beleven? Omdat dit bijzondere festijn ieder jaar duizenden  bezoekers uit binnen- en buitenland trekt, kan het er druk zijn. Je kunt dus even in de rij staan bij de ingang, maar dan sta je ongetwijfeld wel op een van de meest nostalgische en leukste kerstmarkten in Nederland!

Boek een weekendje weg in Deventer >>
Ontdek vakantiehuisjes rond Deventer >>

Leukste kerstmarkten Nederland Magisch Maastricht

Leukste kerstmarkten in Nederland: Magisch Maastricht

3. Magisch Maastricht in Limburg

Kom in winterse sferen in Magisch Maastricht. De kerstmarkt in Maastricht is niet alleen een van de leukste kerstmarkten in Nederland, hier vind je nostalgie ten top! Want behalve knusse kerstchalets en kraampjes waar je je kerstinkopen kunt doen, kun je ook je schaatsen onderbinden op de overdekte schaatsbaan op het Vrijthof. Zin in een fantastisch uitzicht? Klim dan in het reuzenrad en bekijk Magisch Maastricht en de kerstverlichting vanaf 60 meter hoogte.

Weekendje weg in magisch Maastricht >>
Bekijk vakantiehuisjes in Limburg >>

Kerstmarkt Toronto Canada

4. Kerst in Haarlem in Noord-Holland

Een van de grootste en leukste kerstmarkten van Nederland is ongetwijfeld de Kerstmarkt in Haarlem. De hele binnenstad wordt een weekend lang in december omgetoverd tot een winterse kerstmarkt waar je kerstinkopen kunt doen of kunt proeven van erwtensoep of oliebollen. In totaal staan er bijna 350 kramen verspreid over 10 locaties in de binnenstad en elke dag kun je genieten van muzikale optredens. Omdat de Kerstmarkt in Haarlem in de hele binnenstad plaatsvindt, kun je je auto parkeren op (gratis) parkeerterreinen in de omgeving. Van daaruit rijden er bussen naar de kerstmarkt.

Overnachten in Haarlem >>
Boek een vakantiehuis bij Haarlem >>

Winter Station Spoorwegmuseum Utrecht - SPM Marleen SchlichtingLeukste kerstmarkten in Nederland: Winter Station in Utrecht

5. Winter in Utrecht

Tien weken lang staat de stad Utrecht in de gure wintermaanden in het teken van winterse activiteiten. Van gezellige kerstmarkten en knusse restaurants tot muzikale optredens. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het Kerstival in Museum Catharijneconvent of in het Nijntje Wintermuseum. Het Spoorwegmuseum in Utrecht wordt in de winter omgedoopt tot Winter Station, compleet met vuurkorven, marshmallows en een ijsbaan. Ook Slot Zeist is een bezoek in de winter waard. Dan vindt hier namelijk de Country & Christmas Fair 2024 plaats.

Winters verblijven in een hotel in Utrecht >>
De leukste vakantiehuizen rond Utrecht >>

Kerstmarkt lampjes vrouw

6. WinterWelVaart in Groningen

Een heel weekend lang kun je je onderdompelen in winterse sferen tijdens WinterWelVaart in Groningen. Er zijn verschillende wandelroutes door de Groningse binnenstad uitgestippeld. Je wandelt dan langs de verlichte grachten en schepen aan de Hoge der A en Lage der A en langs tal van kerstkraampjes. Ondertussen geniet je van sfeervolle kerstmuziek en tentoonstellingen. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is tijdens WinterWelVaart gratis toegankelijk. Weekendje weg in Groningen? Ontdek deze bijzondere overnachtingsplekken in de stad Groningen.

Boek een weekendje weg in de stad Groningen >>
Vakantiehuizen provincie Groningen >>

7. Kerst in Oud Kampen in Overijssel

De oude binnenstad van Kampen verandert in december in één groot openlucht theaterfestival. Twee dagen lang kun je tijdens Kerst in Oud Kampen genieten van optredens en openluchtvoorstellingen. Je wandelt Oud Kampen binnen via het pleintje van Anton Pieck, struint langs de IJsselkade langs het schip De Vliegende Hollander en draait een rondje in een van de attracties op de nostalgische kermis op het Van Heutszplein. Natuurlijk maken kerstkraampjes met winterse hapjes en drankjes het helemaal af.

Bekijk overnachtingen in Kampen >>
Vakantiehuizen omgeving Kampen >>

8. Kerstmarkt Orvelte in Drenthe

In december kun je je twee weekenden lang onderdompelen in kerstsferen in het monumentale boerderijendorp Orvelte in Drenthe. Je vindt dan de leukste kramen met kerstcadeaus, kerstdecoraties en warme winterkleding op een van de leukste kerstmarkten in Nederland. De winter of kerstvakantie doorbrengen in Drenthe? Ik schreef een blog over knusse natuurhuisjes in Drenthe.

Overnachten in Orvelte >>
Bekijk vakantiehuizen in Drenthe >>

9. Kerstmarkt bij Kasteel Groeneveld in Baarn, Utrecht

Een van de leukste kerstmarkten in Nederland vind je bij dit kasteel in Baarn. In een sprookjesachtige omgeving in Het Gooi kun je ieder jaar genieten van feestelijk versierde kraampjes, kerstliederen en winterse gezelligheid. En dat allemaal met Kasteel Groeneveld en de statige tuinen van het landgoed als achtergronddecor: ook super leuk voor een winterse wandeling!

Kerst doorbrengen in Baarn >>
Huisjes in de natuur bij Baarn >>

10. Kerstmarkt Vestingstad Bourtange in Groningen

Binnen de vestingmuren van Bourtange ga je even terug in de tijd. Niet voor niets is Bourtange een van de mooiste dorpjes in Groningen. En dus is dit plekje het hele jaar door al magisch, maar in de donkere decemberdagen heeft het nog iets extra’s. Dan wordt de grote kerstboom op het Marktplein opgetuigd en vind je er bijna 100 kraampjes boordevol kerstspulletjes en glühwein. Als het donker wordt, kun je op de kerstmarkt in Bourtange genieten van kerstmuziek van artiesten en koren. Kom je ook langs op een van de mooiste kerstmarkten in Nederland?

Overnachten in Bourtange >>
Vakantiehuisjes omgeving Bourtange >>

Kerstmarkten Nederland ICE Village Museumplein Amsterdam NederlandEen van de leukste kerstmarkten in Nederland: ICE Village op het Museumplein

Meer leuke kerstmarkten in Nederland in 2024

Natuurlijk kan ik nog veel meer toevoegen aan dit rijtje leukste kerstmarkten in Nederland, maar ik wilde de meest bijzondere hier noemen. Andere kerstmarkten in Nederland die je niet mag missen zijn: Kerstmarkt Amsterdam, het Amsterdam Light Festival, het Amsterdams Winterparadijs in de RAI en ICE Village, de schaatsbaan op het Museumplein. Maar ook een bezoek aan de Kerstmarkt in Alkmaar, de Dordtse Decemberdagen in Dordrecht en de Royal Christmas Fair in Den Haag zijn de moeite waard!

Boek een vakantiehuisje tijdens de kerstvakantie

Bekijk 3-daagse kerstarrangementen Fletcher Hotels

Kerstdagen vieren bij Landal

Kerst aanbiedingen bij EuroParcs

Leukste kerstmarkten in Nederland in 2024 bewaren

De 10 leukste kerstmarkten in Nederland   Leukste kerstmarkten in Nederland Leukste kerstmarkten in Nederland

Inspiratie voor een vakantie in de winter

Reisgidsen winter in Nederland

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *