Wat te doen in Albufeira: 5 tips

Portugal, Europa

Wat te doen in Albufeira Praia dos Alemães Portugal

Dwalen door de smalle, steile straten van Old Town Albufeira, het zand tussen je tenen voelen op de uitgestrekte zandstranden, maar ook verrukkelijk Portugees eten en een bruisend uitgaansleven. In dit artikel geef ik je 5 tips wat te doen in Albufeira.

Wat te doen in Albufeira, Albufeira Old Town Portugal

Tips en bezienswaardigheden Albufeira

Welkom in Albufeira, van oorsprong een vissersplaatsje, maar tegenwoordig één van de gezelligste en drukstbezochte badplaatsen in de Algarve in Portugal. Het leuke is dat je zowel de rust op kunt zoeken als jezelf kunt onderdompelen in het nachtleven. Ik geef je mijn 5 tips wat te doen in Albufeira.

Lees ook: de 10 mooiste stranden in de Algarve
En: waarom Armaçao de Pêra aan de Algarve de moeite waard is
Tip: 5 dingen die je niet mag missen tijdens je stedentrip Lissabon

Wat te doen in Albufeira Portugal Praida dos Pescadores

Wat te doen in Albufeira: vakantie of weekendje weg

Last minute besloot ik om de zon op te zoeken op een van de stranden van de Algarve. En dus zat ik zomaar een paar daagjes in Albufeira. Zo’n 20(!) jaar geleden was ik hier voor het eerst, toen ik zwanger was van m’n dochter en nog een keertje toe ze 8 maanden oud was. Of nee, eigenlijk was ik er voor het eerst toen ik als figurant meeging voor een tv-programma (toen ik nog voor een omroep werkte). Maar ik herkende nog zoveel plekken en straatjes.

En hoewel ik er slechts 4 dagen was, was ik er even helemaal uit. Dit is namelijk ook een prima bestemming voor in de meivakantie, een korte trip of weekendje weg. Vraag je je af wat te doen in Albufeira? Lees dan hier mijn tips!

Pakketreizen Albufeira bij Sunweb
Low budget vakanties Algarve bij de Vakantiediscounter
Alle accommodaties in Albufeira

Albufeira tips en bezienswaardigheden - de straten van Albufeira Old Town

Over Albufeira in de Algarve

Albufeira ligt in de Algarve, in het zuiden van Portugal. Het vissersplaatsje met witgekalkte huisjes ligt tegen de gele rotsen aan gebouwd en dankt haar naam aan de Arabieren die het ‘Albuhera’ of ‘kasteel van de oceaan’ noemden. Ooit stond er namelijk een kasteel dat door een vloedgolf als gevolg van een aardbeving in 1755 werd verslonden. Hoewel Albufeira oorspronkelijk een vissersdorpje is, is het inmiddels uitgegroeid tot een populaire badplaats.

Albufeira bestaat uit verschillende delen: zo staat de Strip van Albufeira bij Praia da Oura bekend om het bruisende uitgaansleven. De pubs, discotheken en bars aan de Strip trekken vooral in de zomermaanden feestende jongeren. Zelf ben ik fan van het historische centrum, Albufeira Old Town, met smalle straatjes die je uitnodigen om doorheen te slenteren. Maar waar je ook bent, het lange zandstrand en de grillige, gele rotsformaties zijn nooit ver weg! Lees verder voor mijn 5 tips en bezienswaardigheden in Albufeira.

Wat te doen in Albufeira: Praia dos Pescadores Portugal

Wat te doen in Albufeira: neerploffen op het strand

Wat te doen in Albufeira - Praia dos Alemães Portugal

Wat te doen in Albufeira - Strand

1. Struinen over de zandstranden van Albufeira

Via de tunnel die onder Hotel Sol E Mar doorloopt, kom je uit bij het zandstrand Praia do Túnel. Aan de rechterkant vind je een (foeilelijke) lift die je boven aan de klif brengt. Sla je linksaf dan kom je bij Praia dos Pescadores, daar waar ooit de vissersbootjes op het strand lagen. Loop je nog verder door dan kom je bij het rustiger en brede zandstrand Praia dos Alemães. Hier vind je ook het strandtentje No Solo Aqua (zie hieronder).

Lees ook: de 10 mooiste stranden van de Algarve

Albufeira Old Town Portugal Restaurant O Alentejano

Wat te doen in Albufeira: genieten van typisch Portugees eten

Restaurant No Solo Agua, Praia dos Alemães

2. Eten in een van deze restaurants en strandtentjes

In Albufeira barst het van de restaurants en eettentjes. Van Italiaans tot de lokale Portugese keuken. Typisch Portugees eten is bacalhau of kabeljauw dat op verschillende manieren wordt klaargemaakt. When in Portugal moet je ook van de Pasteis de Nata proeven. Je kunt ze kopen bij een bakkerij in Old Town en oppeuzelen op het strand bijvoorbeeld.

Aanrader is Restaurant O Alentejano in Albufeira Old Town. Op het eerste gezicht oogt het niet heel bijzonder, maar hier staat verse vis op het menu dat voortreffelijk is klaargemaakt. Kies je voor de vis van de dag dan krijg je voorgeschoteld van wat de vissers die nacht hebben gevangen. Voor slechts 9 euro eet je hier fantastisch! En zoek je een leuke lunchplek met uitzicht over de zee dan kan ik je No Solo Agua op Praia dos Alemães aanraden. Vanuit Old Town loop je er over het strand naar toe. Een ideale plek om te genieten van een lunch, cocktail of koffie.

De straten van Albufeira Old Town Portugal Azulejos

Wat te doen in Albufeira: slenteren door de oude straatjes

Albufeira streets Portugal

3. Slenteren door Albufeira Old Town

Het oude centrum van Albufeira is prachtig en blijft verrassen. Dwaal door de smalle straatjes en steile steegjes van Old Town Albufeira en verbaas je over de kleurrijke tegeltjes (azulejos) die de huizen sieren. Op iedere straathoek vind je een gezellig restaurantje of uitkijkpunt, mooie doorkijkjes en geurige bloemen. Heerlijk om een dagje rustig doorheen te slenteren.

Marina de Albufeira Portugal

Wat te doen in Albufeira: neem een kijkje bij de nieuwe haven

4. Bezoek de jachthaven en Marina van Albufeira

Zo’n 20 jaar geleden lagen de vissersbootjes nog op het strand van Praia dos Pescadores en kon je de vissers van daaruit zien vertrekken en ‘s ochtends vroeg weer met hun vangst binnen zien varen. Vanaf ons balkonnetje van appartement Pescadores had je een geweldig uitzicht op het tafereel. Het oorspronkelijke strand heeft achtereenvolgens plaatsgemaakt voor een parkeerplaats en is nu een plein waar ze concerten en festivals organiseren.

Tegenwoordig telt Albufeira twee havens: Porto de Abrigo de Albufeira (waar nu de vissersbootjes liggen) en jachthaven Marina de Albufeira met kleurrijke gebouwen en art-deco stijl huizen. Hier vandaan vertrekken ook de boottochten richting de grotten van Benagil. Langs de kade vind je terrasjes en eettentjes. Vanaf Old Town loop je in ongeveer 20 minuten naar de Marina van Albufeira.

Boek: boottocht naar de grotten van Benagil vanuit de jachthaven

 

Albufeira Old Town Praia do Tunel

Doen in Albufeira: een wandeling maken langs de kust

5. Genieten van het uitzicht langs de kust

Er zijn verschillende uitkijkpunten met een geweldig uitzicht over Albufeira en de kustlijn van de Algarve. Neem vanaf Praia do Túnel de lift (of de trap) naar boven voor een fantastisch uitzicht. Als je door de straatjes richting de Marina de Albufeira loopt, ligt links verscholen tussen de huizen Miradouro do Peneco. Loop je iets verder door dan kom je langs Miradouro Porto de Pesca dat uitkijkt over de vissershaven. Iets verderop zit een tentje waar je ze koffie with a view serveren.

Neem je vanuit Old Town de roltrap naar boven dan kom je bij Miradouro do Pau da Bandeira. Hier staan wat kunstwerken en zie je Praia do Pescadores beneden je liggen. Een paar meter verderop zit een tentje waar je lekker ijs, koffie, wijn en bier kunt krijgen. Mét uitzicht natuurlijk.

Albufeira Portugal beach at night

Wat te doen in Albufeira: rustzoeker of uitgaanstype?

Tip: Ben je een rustzoeker, ga dan vooral in het laagseizoen naar Albufeira en kies voor een hotel of appartement in de omgeving van Albufeira Old Town. Houd je van feestgedruis en uitgaan dan zit je goed aan de Strip van Albufeira richting Praia da Oura. In de zomermaanden trekt dit gebied feestende jongeren dankzij het bruisende nachtleven.

Pakketreizen Albufeira

Je kunt ervoor kiezen om een complete pakketreis te boeken naar de Algarve. Hierbij zijn vervoer en verblijf inbegrepen, meestal kun je transfers er los bij boeken.  Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis aan.

Tunnel Hotel Sol e Mar, Old Town Albufeira, Portugal

Albufeira vliegtickets & auto huren

Je kunt er ook voor kiezen om een losse vlucht plus verblijf te boeken. Transavia vliegt vanaf verschillende luchthavens in Nederland rechtstreeks Faro in de Algarve.

Wil je er zelf op uit trekken om de verborgen stranden in de Algarve te ontdekken? Huur dan een auto bij bijvoorbeeld Sunnycars.

Overnachtings tips Albufeira

In Albufeira vind je een enorm aanbod aan accommodaties. Zelf sliep ik (soms alleen, soms ook met de kinderen) in deze hotels en appartementen in Albufeira Old Town, stuk voor stuk aanraders:

Andere aanraders:

Ga je op vakantie en zoek je nog een geschikte trolley voor je handbagage of een handige backpack of koffer? Bij travelbags vind je de juiste tas, koffer of trolley voor jouw reis!

Wat te doen in Albufeira: tours en dagtochten

Vanaf de haven van Albufeira worden er diverse boottochten aangeboden langs de kustlijn en om de grotten van Benagil te ontdekken. Deze tourtjes boek je heel eenvoudig via GetYourGuide.

Daarnaast kun je ook verschillende tourtjes maken om de omgeving te verkennen:

 

Wat te doen in Albufeira bewaren

Wat te doen in Albufeira, Porgual Wat te doen in Albufeira in de Algarve, Portugal

Meer tips voor je vakantie in Portugal

Handige reisgidsen Portugal






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


16 comments on “Wat te doen in Albufeira: 5 tips

  1. Wij zijn er tijdens onze vakantie aan de Algarve even een middagje geweest en hebben heerlijk door het oude centrum geslenterd en vooral lekker op de boulevard op het terras gezeten.

  2. Wauwwwww, dank je wel voor deze tips! Wat is Albufeira toch prachtig. Albufeira Old Town spreekt mij als rustzoeker heel erg aan, wat is het daar toch schattig! xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *