De 9 mooiste dorpen en steden in Toscane

Italië, Europa, Travel

Mooiste dorpen en steden in Toscane, Montepulciano Italië

Toscane is een geliefde vakantiebestemming voor veel toeristen. In dit glooiende landschap in de laars van Italië leef je La Dolce Vita met verrukkelijke pasta’s, parmagiano reggiano en risotto. En niet te vergeten de Italiaanse Chianti wijnen uit de Chiantistreek. Dwaal er over slingerende weggetjes, over glooiende heuvels, langs cipressen en schilderachtige dorpjes als Montepulciano en San Gimignano en met kleurrijke steden zoals Lucca en Siena. Ik neem je mee naar de 9 mooiste dorpen en steden in Toscane in Italië.

Mooiste dorpen en steden in Toscane, Volterra Italië

Toscane: een prachtige streek in Italië

Toscane ligt in de laars van Italië van Italië, ingeklemd tussen Ligurië en Emilia-Romagna in het noorden, Umbrië en de Marken in het oosten, de Tyrreense Zee in het westen en Lazio in het zuiden. Dit prachtige gebied staat bekend om de glooiende heuvels met kronkelende wegen, cipressen en wijngaarden.

Je vindt er steden als Florence, Lucca, Pisa en Siena en schilderachtige dorpjes als Volterra en San Gimignano. Hier kun je verrukkelijk eten van de pasta’s met een glas fonkelende Chianti wijn. En wist je dat je ook een prachtige Chianti wijnroute kunt rijden langs de mooiste dorpen en steden in Toscane en door de Chianti streek?

Voorproefje Chianti wijnen

Mooiste dorpen en steden in Toscane

Inmiddels ben ik heel wat keren samen met de kinderen in Toscane geweest. We kampeerden op de mooiste campings in Toscane, sliepen in een huis op een heuvel bij Lucca en wandelden door de straten van schilderachtige dorpjes. Ik heb geprobeerd om mijn favoriete dorpjes hier op een rijtje te zetten: de mooiste dorpen en steden in Toscane.

Lees ook: de 10 mooiste campings in Toscane
En: favoriete campings aan het Gardameer
Plus: dit zijn de 10 mooiste meren in Italië

San Gimignano Italië

San Gimignano: een van de mooiste dorpen en steden in ToscaneSan Gimignano Toscane Italië

1. San Gimignano

Een van de meest schilderachtige en mooiste dorpen in Toscane is ongetwijfeld San Gimignano. Al van verre zie je de beroemde torens van het plaatsje opdoemen. Deze torens waren tussen de 12e en 14e eeuw vooral prestigeobjecten van rijke families. Van de oorspronkelijke 72 torens zijn nog 14 torens over waarvan Torre Grossa met 54 meter de hoogste is. Beklim je de toren, dan word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over San Gimignano en omgeving.

Andere bezienswaardigheden in San Gimignano zijn het Museo Civico dat is gehuisvest in het Palazzo del Popolo en de basiliek Santa Maria Assunta. San Gimignano heeft ook een aantal pleinen zoals het centrale plein Piazza della Cisterna en Piazza del Duomo met het 13e eeuwse paleis Palazzo del Podesta. Psssst… in de winkels van San Gimignano kun je behalve goede wijnen ook fantastische Toscaanse (droge) worst kopen van onder andere wild zwijn.

Tips overnachten in San Gimignano

Zoek een hotel in San Gimignano

Montepulciano Italië

2. Montepulciano

Nog zo’n prachtig dorpje is Montepulciano. Dit langgerekte wijndorpje op een heuvel staat bekend om de mooie gebouwen en beroemde wijnen als de Montepulciano d’Abruzzo. Tussen de 14e en 15e eeuw was Montepulciano een welvarende stad. Rijke families drukten hun stempel op de architectuur in het plaatsje. Zoals de familie de Medici die hier een aantal gebouwen heeft gebouwd die je nog steeds kunt bewonderen. Bezienswaardigheden in Montepulciano zijn de 13e eeuwse Sant’ Agostino, Palazzo Cervini en de Duomo van Montepulciano. Op Piazza Grande kun je terecht voor de lunch of een drankje.

Montepulciano was ook een filmlocatie voor Twilight New Moon. Hoewel het boek zich oorspronkelijk afspeelt in Volterra, werd Montepulciano gebruikt voor de filmversie. Filmlocaties waren de straten binnen de stadsmuren, de landweggetjes rond Montepulciano en Tempio de San Biagio.

Tips overnachten in Montepulciano

  • Albergo Duomo***: goed geprijsd hotel in een 16e eeuws gebouw midden in Montepulciano
  • Villa Nottola****: je slaapt in een voormalige adellijke residentie op het platteland van Montepulciano (5 km). Naast het hotel ligt het wijnhuis en er is een zwembad aanwezig.

Zoek een hotel in Montepulciano


Mooiste dorpen en steden in Toscane, Volterra Italië

3. Volterra

Volterra ligt boven op een heuvel en wordt omringd door kliffen en groene heuvels. Zowel de Romeinen als Etrusken hebben hier hun sporen nagelaten, zoals het Romeinse amfitheater. Het werd gebouwd in de tijd van Keizer Augustus en er konden 2000 toeschouwers plaatsnemen. Wil je meer weten over de tijd van de Etrusken, dan is een bezoek aan het archeologische park ‘Enrico Fiumi’ een aanrader, net als het Museo Etrusco Guarnacci. Tot de collectie behoren onder andere goed bewaarde sarcofagen en een Etruskisch beeldje de ‘Avondschaduw’. Andere bezienswaardigheden zijn het Palazzo dei Priori, de Dom van Volterra en de Duomo Santa Maria Assunto.

Weetje voor filmfanaten: oorspronkelijk speelt het boek Twilight New Moon zich af in de stad Volterra: de plaats waar de Volturi wonen. Voor de verfilming kozen ze er echter voor om de Volterra-scènes te filmen in het vlakbij gelegen Montepulciano.

Tips overnachten in Volterra

  • Dimora Rossetti***: low budget appartementen voor 2 tot 5 personen op 250 m van het centrum van Volterra
  • Appartamenti Villa Mascagni***: appartementen in een karakteristiek Toscaans huis met mooie tuin en gratis parkeergelegenheid

Zoek een hotel in Volterra

Siena Italië

4. Siena

In Siena kun je gerust een dag dwalen door straten en langs prachtige gebouwen. Het is een van de bekendste en mooiste steden van Toscane. De grootste blikvanger is het bijzonder vormgegeven Piazza del Campo met haar gezellige terrasjes. Andere populaire bezienswaardigheden in Siena zijn de Torre del Mangia die je kunt beklimmen en de Duomo Santa Maria. Het loont de moeite om hier even binnen te gluren, want behalve een mooie koepel beschikt deze gotische kerk over wanden en plafonds die zijn beschilderd met prachtige fresco’s.

Tips overnachten in Siena

  • B&B Le Lupe***: dit b&b ligt naast de stadsmuren en is gevestigd in een oude fabriek.
  • Hotel Santa Caterina***: dit hotel ligt in een 18-eeuwse villa, vlakbij Porta Romana. Je wandelt in ongeveer 15 minuten naar het centrum en vanaf het terras kijk je uit over de Toscaanse heuvels.
  • Camping La Chiocciola***: wij huurden eens een ingerichte tent op Camping La Chiocciola in Capannole, 35 km van zowel Siena als Arezzo.

Zoek een hotel in Siena

Lucca Toscane Italië skyline

Lucca, een van de mooiste dorpen en steden in Toscane

Lucca Italië plein
Lucca Toscane Italië

5. Lucca

Net als Siena is Lucca een populaire stad onder vakantiegangers en een van de mooiste dorpen en steden in Toscane. Lucca ligt in het noorden van Toscane en is goed bereikbaar vanuit zowel Pisa als Florence. De oude stad wordt omringd door 4 kilometer lange stadswallen waarvan de eerste stamt uit de 11e eeuw. De stadswallen zijn aangelegd als een park zodat je hier heerlijk kunt wandelen of fietsen.

Binnen de stadsmuren ligt het historische centrum waar je door gezellige straten kunt wandelen en je kunt vergapen aan de vele kerken die de stad telt. Dat zijn er nogal wat, vandaar ook de bijnaam van Lucca ‘stad van de 100 kerken’. De bekendste kerk is de Duomo di Sant Martino. Een andere trekpleister is het Piazza dell’Antiteatro. Vroeger deed dit centrale plein dienst als amfitheater waar bloederige gevechten plaatsvonden tussen gladiatoren en leeuwen, tegenwoordig vind je rond het plein gezellige terrasjes.

Tips overnachten in Lucca

Zoek een hotel in Lucca

Colle di Val d’Elsa Italië

Mooiste dorpen en steden in Toscane: Colle di Val d’Elsa

6. Colle di Val d’Elsa

Het slaperige stadje Colle di Val d’Elsa wordt omringd door groene valleien. Het plaatsje werd vooral bekend vanwege de productie van kristal voor de rode Chianti wijnen. Colle di Val d’Elsa was de geboorteplaats van beeldhouwer en architect Arnolfo di Cambio, maar ook Carlo Collodi (of Carlo Lorenzini), de schrijver van Pinocchio, woonde hier. Het centrum van het plaatsje is vrij klein. Bezienswaardigheden van Colle di Val d’Elsa zijn Porto Nova, de toegangspoort van de stad, en de oude stadsmuren met leuke doorkijkjes. Andere trekpleisters zijn de Kathedraal van Colle di Val d’Elsa, het Kristalmuseum, het Archeologisch Museum en het centrale plein Piazza Arnolfo di Cambio.

Tips overnachten in Colle di Val d’Elsa

  • Nel Chianti lungo la Francigena***: low budget appartementen voor 2 tot 4 pers. op een geweldige locatie op het platteland.
  • Agriturismo Tenuta di Mensanello***: in deze karakteristieke Toscaanse boerderij kun je een kamer of appartement huren. Het ligt 4 km van Colle di Val d’Elsa, heeft een buitenzwembad en een restaurant.

Zoek een hotel in Colle di Val d’Elsa

Arezzo Italië

Arezzo is een van de mooiste dorpen en steden in Toscane en filmlocatie voor La Vita è Bella

7. Arezzo

Tussen de glooiende heuvels op het Toscaanse platteland ligt de middeleeuwse vestingstad Arezzo. Arezzo mag dan een stad zijn, hier heerst een gemoedelijke dorpssfeer. In de Middeleeuwen werd Arezzo rijk vanwege juwelen (nog steeds vind je er veel juweliers en goudsmeden), nu is het bekend vanwege de maandelijkse antiekmarkt.

Het centrum was filmlocatie voor La vita è bella van Roberto Benigni. Je kunt een route volgen langs de filmlocaties: de wandeling start bij de kathedraal, vanaf hier kun je de bordjes volgen. Een routekaartje is ook verkrijgbaar bij de lokale VVV. Sowieso is een wandeling door Arezzo de moeite waard. Je wandelt er langs historische gebouwen, over de Piazza Grande, langs de kathedraal Duomo Arezzo en de vier middeleeuwse poorten. Net als veel andere Toscaanse steden heeft ook Arezzo een scala aan kerken, zoals de Santa Maria della Pieva, San Domenico en de San Francesco basiliek. Absoluut een van de mooiste dorpen en steden in Toscane!

Tips overnachten in Arezzo

Zoek een hotel in ArezzoGreve in Chianti Italië, wijnstreek

Een van de mooiste dorpen en steden in Toscane is Greve in Chianti

8. Greve in Chianti

Greve in Chianti is de poort naar de Chianti streek en behoort tot de mooiste dorpen en steden in Toscane. Het is dan ook het eerste dorpje dat je tegenkomt vanuit Florence als je de Chianti-wijnroute volgt.

Proef in dit levendige stadje van verrukkelijke wijnen en bijpassende hapjes bij een van de restaurants op het driehoekige Piazza Matteoti. Op het plein staat ook de middeleeuwse kerk di Santa Croce en je vindt hier de beroemdste slager van Italië ‘Macelleria Falorni’ waar je worst van wild zwijn kunt kopen. Net iets buiten het plein, in de oude stadskelders van Greve, bevindt zich het wijnmuseum. Vanuit Greve kun je wandeltochten maken naar kastelen, middeleeuwse landgoederen en wijnhuizen in de omgeving. Zoals een wandeling van ongeveer 1,5 uur door wijn- en olijfgaarden naar Montefioralle. Onderweg kun je aanschuiven bij Ristorante La Castellana voor een lunch.

Proef: van de heerlijke Chianti wijnen

Tips overnachten in Greve in Chianti

  • Anima Franca Bed and Breakfast***: low budget accommodatie hartje Greve. Het b&b is gevestigd in een geel pand en heeft een buitenzwembad.
  • Villa Bordoni****: riante en luxe 16e-eeuwse villa midden in de wijngaarden en olijfbomen. Er is een restaurant aanwezig en een ruime tuin. Voor de ruime portemonnee.

Zoek een hotel in Greve in Chianti

Monteriggioni Toscane Italië kids

Met mijn kinderen in Monteriggioni, een van de mooiste dorpen en steden in Toscane

9. Monteriggioni

Op een half uurtje rijden ten noorden van Siena ligt het slaperige plaatsje Monteriggioni, een van de mooiste dorpen en steden in Toscane. Het best bewaarde middeleeuwse vestingstadje van heel Italië werd gesticht in 1213. Bijzonder is de vestingmuur, de 14 wachttorens en de 2 poorten.

Wil je Monteriggioni bezoeken, dan parkeer je je auto op een centrale parkeerplaats buiten het plaatsje. Vanaf hier wandel je terug in de tijd. Vooral in juli, want dan vindt het festival Monteriggioni Medievale plaats en is het dorpsplein gevuld met ridders, bedelaars en jonkvrouwen. Compleet met dansen en riddergevechten. Natuurlijk vind je er in Monteriggioni ook een kerk, wine bars en gelateria’s.

Tips overnachten in Monteriggioni

  • Apartment Fattoria Petraglia **: heerlijk appartement met tuin en gratis parkeergelegenheid op 13 km van het centrum van Monteriggioni
  • Castel Pietraio ****: in stijl overnachten in een middeleeuws kasteel midden tussen de wijngaarden en olijfbomen. Er is een restaurant, een ruime tuin en een buitenzwembad.

Zoek een hotel in Monteriggioni

Chianti Radda in Chianti Toscane, Chianti wijnroute

Mooiste dorpen en steden in Toscane: Chianti

Roadtrippen over de Chianti wijnroute

De Chiantigiana (SR 222) is een van de charmantste autoroutes van Italië. Deze route slingert over glooiende Toscaanse heuvels, langs cipressen en duizenden hectare wijngaarden waar de druiven voor de beroemde Chianti Classico DOCG groeien. De mooie wijnroute neemt je mee door het hart van de Chianti Classico wijnstreek en loopt helemaal van Florence in het noorden naar Siena in het zuiden, langs de mooiste dorpen en steden in Toscane. Zoals pittoreske dorpjes als Greve in Chianti, Panzano, Radda in Chianti, Gaiole, Castellina in Chianti en Castelnuovo Berardenga.

Bestel hier Chianti wijnen

Campings in Toscane

In Toscane vind je genoeg campings waar je je eigen tent, camper of caravan neer kunt zetten of waar je een accommodatie kunt huren zoals een stacaravan of een ingerichte tent. Je kunt kiezen voor grote campings die zijn opgezet als complete dorpen, maar er zijn ook kleinschalige campings in Toscane te vinden. Daar ben ik zelf erg fan van. Door de jaren heen hebben wij op diverse campings in Toscane gekampeerd. Ik verzamelde de 10 mooiste campings in Toscane in deze blog. Maar om je alvast een voorproefje te geven, kampeerde ik op campings als:

  • Camping La Chiocciola: een charmante gezinscamping in Capannole tussen Arezzo en Siena. Deze camping in Toscane heeft zwembaden, staanplaatsen maar ook huuraccommodaties zoals stacaravans. Het is lekker kleinschalig, dus geen schreeuwerige animatie ;)
  • Camping Il Boschetto di Piemma: fijne terrassencamping (149 plaatsen) in het groen met een zwembad. Deze camping in Toscane ligt op loopafstand (ongeveer 2 km) van San Gimignano.

Bekijk alle campings in Toscane

Excursies en dagtrips in Toscane

Via GetyourGuide boek je eenvoudig een dagtrip of excursie in Toscane, Italië.

 

Mooiste dorpen en steden in Toscane bewaren

De mooiste dorpen en steden in Toscane  De mooiste dorpen en steden in Toscane De mooiste dorpen en steden in Toscane

Meer inspiratie voor je vakantie in Italië

Handig voor je vakantie in Toscane





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


8 comments on “De 9 mooiste dorpen en steden in Toscane

  1. In deze streek van Italië ben ik nog nooit geweest, het ziet er erg aantrekkelijk uit.

  2. Dankjewel voor de inspiratie voor Toscane. Wat een mooie dorpjes zijn daar!

  3. Ja! Montepulciano is zo fijn (de wijn) en ik ben ook in deze regio geweest. We zijn zelf op stap gegaan met de auto destijds. Siena is mij zeker bijgebleven. Mooie foto’s en goede tips! Dit jaar gaan we (weer) naar een dorpje aan de kant van de Pyreneeën (Zuid-Frankrijk maar dus niet de dure zee-kant) maar ooit gaat Toscane er ook weer zijn.

    • Het is echt een droom van mij om nog een keer naar Toscane te gaan. Het Chianti gebied vind ik zo prachtig. Maar wat ik me ook afvraag: zijn de mensen er aardig? Dat vind ik ook belangrijk ? mijn man en ik hebben namelijk echt een horrorvakantie gehad in Portugal in Porto. Vreselijk onaardige mensen daar! We willen nu echt naar plekken waar mensen bekend staan om hun vriendelijkheid, zoals bijv. Griekenland xxx

      • Echt? Ik ben nog nooit in Porto geweest, maar hoor daar altijd fantastische verhalen over! Griekenland kan ik je alleen maar aanraden. Fantastisch land, vriendelijke mensen en lekker eten!

    • Ah, maar de Pyreneeën is ook geweldig! Daar ben ik ook tig keer geweest. Ook maar eens een blog over schrijven dan ;) Naar welke plaats ga je?

  4. Als ik dit zo zie besef ik mij weer eens dat ik veelste weinig van Italië heb gezien. Ik ben alleen in Milaan en Calabrië geweest. Dit gedeelte staat zeker nog op mijn bucketlist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *