6x Cultuur snuiven rond de Middellandse Zee

Egypte, Griekenland, Libanon, Malta, Marokko, Spanje

Agios Nikitas, Lefkas

Denk je aan de Middellandse Zee dan denk je al snel aan strand, azuurblauw water en groots feesten aan de Costa’s. Gelukkig hebben de landen rond de Middellandse Zee veel meer te bieden dan alleen maar zon en vertier. Elk land heeft een rijke geschiedenis, cultuur en niet te vergeten… een verrukkelijke keuken! Dit zijn mijn favoriete plekken aan de Middellandse Zee waar je volop cultuur kunt snuiven.

Guell Park, Barcelona

Barcelona, Spanje

Barcelona: de stad waar alles kunst en cultuur ademt. Met haar fantastische nalatenschap van kunstenaar Gaudí, haar smalle steegjes in de Barrí Gotic, de pintxos om je vingers bij af te likken en de rauwe schoonheid die regisseur Pedro Almodóvar feilloos weet vast te leggen in z’n films. Barcelona is altijd in voor een kort onderonsje, al is het maar voor een dag. Al kan ik maar heel even slenteren over het strand van Barceloneta, krabkroketjes eten in Port Vell en ’s avonds aanschuiven voor de Catalaanse keuken bij Restaurant 7 Ports. Is er nog tijd over dan probeer ik nog snel een glimp op te vangen van de kunstwerken van Picasso in het Picasso Museum.

 

Meteora Kloosters, Griekenland

Griekenland

Sinds m’n scheiding heb ik met de kinderen een nieuwe traditie opgebouwd: ieder jaar bezoeken we een nieuwe bestemming in Griekenland. Want lief Griekenland, je overrompelt me met je eeuwenoude schoonheid, azuurblauw water en verrukkelijk eten. Je hebt een helende werking op me en ik zal voor altijd met een soort weemoed terugkijken op je mooie bestemmingen. Daarvan staat tot nu toe Stoupa op de Peloponnesos met stip op nummer één, maar ook Parga op het Griekse vasteland was geweldig. Van hieruit kun je namelijk een dagtrip maken naar de  Meteora Kloosters (zie foto).

Aït Ben Haddou, Marokko

Marokko

Zinderend Marokko met haar eindeloze zandduinen, waar we middenin de woestijn slapen onder miljoenen flonkerende sterren en oud en nieuw vieren in de foutste setting ooit. Een week lang leven we in een Marokkaans sprookje. We verdwalen in de smalle straatjes van de medina van Marrakech, we snuiven de geuren op van de heerlijke kruiden en vergeten welke dag of tijd het is. Het land van de vele kleuren, van oude steden en van fantastische tot de verbeelding sprekende (film)locaties als Ouarzazate en Aït Ben Haddou.

Valletta, Malta

Malta

Mooi Malta bezoek ik tijdens het paasweekend. De songs uit Jesus Christ Superstar klinken uit de speakers van de taxi die me naar mijn hotel brengt en de freedom regatta is net ten einde. Het eiland is een aaneenschakeling van oudheid en cultuur. Hoofdstad Valletta en de opgravingen bij Hagar Qim maken grote indruk op me. Maar het zijn vooral de bijzondere ontmoetingen met andere vrouwen, met wie ik samen reis en eet, die me voor altijd bijblijven.

Pyramides Caïro, Egypte

Egypte

Alsof je in een tijdmachine stapt en duizenden jaren terug gaat in de tijd. Egypte, het land van de piramides en de farao’s. Samen met m’n kinderen reis ik door het land van noord naar zuid, van Caïro tot het indrukwekkende Luxor. We dalen af in het graf van Toetanchamon in de Vallei der Koningen en zijn beroemde gouden masker in het Egyptologisch Museum in Caïro. We wandelen langs de torenhoge zuilen van de tempels van Karnak en van Luxor en schommelen op de rug van het schip van de woestijn door het mulle zand en dalen af in de piramides. Egypte, ik zal je nooit vergeten!

Ruïnes Baalbek, Libanon

Libanon

Na jarenlange onveiligheid kun je dit prachtland als toerist weer bezoeken. Transavia brengt je tegenwoordig in 4 uur rechtstreeks naar Beirut. Ik maakte een 8-daagse rondreis door Libanon, juist toen de protesten oplaaiden. Hier vind je de eeuwenoude ceders van Libanon en Byblos, de oudste stad ter wereld. Maar wat het meeste indruk op me heeft gemaakt, zijn de ruïnes van Baalbek. Na omzwervingen door Marokko en Egypte is de Arabische taal me inmiddels lief geworden. Al kom ik zelf niet verder dan sukran: bedankt lieve schoonzus, die zelf uit het mooie Beirut komt. Dankzij haar ben ik gefascineerd geraakt door dit oude land.

Meer lezen?

6x cultuur snuiven Middellandse Zee 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *