6x Cultuur snuiven rond de Middellandse Zee

Europa, Afrika, Egypte, Griekenland, Libanon, Malta, Marokko, Midden-Oosten, Spanje

Agios Nikitas, Lefkas

Denk je aan de Middellandse Zee dan denk je al snel aan strand, azuurblauw water en groots feesten aan de Costa’s. Gelukkig hebben de landen rond de Middellandse Zee veel meer te bieden dan alleen maar zon en vertier. Ontdek deze leuke bestemmingen: 6x cultuur snuiven rond de Middellandse Zee.

Luxor Tempel van Karnak Egypte

In Karnak in Egypte kun je cultuur snuiven rond de Middellandse Zee

Cultuur snuiven rond de Middellandse Zee

Behalve lange zandstranden en uitgaansmogelijkheden vind je in de landen rond de Middellandse Zee ook volop kunst en cultuur. Plekken met een rijke geschiedenis, cultuur en niet te vergeten… een verrukkelijke keuken! Stuk voor stuk inspirerende bestemmingen waar ik de afgelopen jaren geweest ben. Mijn 6 favoriete plekken waar je cultuur kunt snuiven rond de Middellandse Zee.

Barcelona Casa Mila

Cultuur snuiven rond de Middellandse Zee doe je in Barcelona, Spanje

Barcelona

1. Barcelona, Spanje

Barcelona: de stad waar alles kunst en cultuur ademt. Met het nalatenschap van Gaudí in Parc Guell en Casa Battlo, de steegjes in de Barrí Gotic, pintxos om je vingers bij af te likken en de rauwe schoonheid die regisseur Pedro Almodóvar feilloos weet vast te leggen in z’n films. Barcelona is altijd in voor een kort onderonsje, al is het maar voor een dag. Zodat ik even kan slenteren over het strand van Barceloneta, krabkroketjes eten in Port Vell en ’s avonds aan kan schuiven voor de Catalaanse keuken bij Restaurant 7 Ports. Is er nog tijd over dan probeer ik nog snel een glimp op te vangen van de kunstwerken van Picasso in het Picasso Museum.

Lees ook: Barcelona, de stad van passie en kunst
En: de leukste steden mét strand in Europa
Plus: cultuur snuiven tijdens een rondreis Andalusië

Meteora Kloosters, Griekenland

Cultuur snuiven rond de Middellandse Zee: de Meteora Kloosters op het Griekse vasteland

2. Griekenland

Sinds m’n scheiding heb ik met de kinderen een nieuwe traditie opgebouwd: ieder jaar bezoeken we een nieuwe bestemming in Griekenland. Want Griekenland overrompelt me met eeuwenoude schoonheid, azuurblauw water en verrukkelijk eten. Daarvan staat tot nu toe Stoupa op de Peloponnesos met stip op nummer één, maar ook Pigadia op Karpathos en Parga op het Griekse vasteland was geweldig. Van hieruit kun je namelijk een dagtrip maken naar de beroemde Meteora Kloosters.

Lees ook: Stoupa op de Peloponnesos
En: pittoresk Parga op het Griekse vasteland
Low budget: Agios Nikitas op het Griekse eiland Lefkas
Tip: 10x de mooiste Griekse eilanden

Aït Ben Haddou, Marokko

Marrakesh Marokko soukh

3. Marokko

Zinderend Marokko met haar eindeloze zandduinen, de vele kleuren en van oude steden als Tanger en Tetouan aan de Middellandse Zee. Reis je verder landinwaarts dan beland je op tot de verbeelding sprekende (film)locaties als Ouarzazate en Aït Ben Haddou. Slapen doen we midden in de woestijn onder miljoenen flonkerende sterren en we vieren oud en nieuw in de foutste setting ooit. Een week lang leef ik samen met de kinderen in een Marokkaans sprookje. We verdwalen in de smalle straatjes van de medina van Marrakech, snuiven de geuren op van de heerlijke kruiden en vergeten welke dag of tijd het is.

Lees ook: 3 redenen om Ouarzazate te bezoeken
En: Aït Ben Haddou, dé filmlocatie in Marokko
Tip: alles over onze 8-daagse rondreis door Marokko
En: excursies en dagtrips vanuit Marrakech
Niet missen: de mooiste kasbahs van Marokko

Valletta, Malta

Cultuur snuiven rond de Middellandse Zee: de straten van Valletta op Malta

4. Malta

Mooi Malta bezoek ik tijdens het paasweekend. De songs uit Jesus Christ Superstar klinken uit de speakers van de taxi die me naar mijn hotel brengt en de freedom regatta is net ten einde. Het eiland is een aaneenschakeling van oudheid en cultuur. Hoofdstad Valletta en de opgravingen bij Hagar Qim maken grote indruk op me. Maar het zijn vooral de bijzondere ontmoetingen met andere vrouwen, met wie ik samen reis en eet, die me voor altijd bijblijven.

Lees ook: 11 tips voor je vakantie op Malta
En: alles over een weekend mooi Malta

Pyramides Caïro, Egypte

Cultuur snuiven rond de Middellandse Zee in Egypte

5. Egypte

Alsof je in een tijdmachine stapt en duizenden jaren terug gaat in de tijd. Egypte, het land van de piramides en de farao’s. Samen met m’n kinderen reis ik door het land van noord naar zuid, van Caïro tot het indrukwekkende Luxor. We dalen af in het graf van Toetanchamon in de Vallei der Koningen en zijn beroemde gouden masker in het Egyptisch Museum in Caïro. We wandelen langs de torenhoge zuilen van de tempels van Karnak en van Luxor en schommelen op de rug van het schip van de woestijn door het mulle zand en dalen af in de piramides. Egypte, ik zal je nooit vergeten!

Lees ook: over mijn rondreis door Egypte met kinderen
En: 7 tips wat te doen in Caïro
Plus: wat te doen in Luxor
En: excursies vanuit Hurghada

Ruïnes Baalbek, Libanon

6. Cultuur snuiven rond de Middellandse Zee in Libanon

Na jarenlange onveiligheid kun je dit prachtland als toerist weer bezoeken. Transavia brengt je tegenwoordig in 4 uur rechtstreeks naar Beirut. Ik maakte een 8-daagse rondreis door Libanon, juist toen de protesten oplaaiden. Hier vind je de eeuwenoude ceders van Libanon en Byblos, de oudste stad ter wereld. Maar wat het meeste indruk op me heeft gemaakt, zijn de ruïnes van Baalbek. Na omzwervingen door Marokko en Egypte is de Arabische taal me inmiddels lief geworden. Al kom ik zelf niet verder dan sukran: bedankt lieve schoonzus, die zelf uit het mooie Beirut komt. Dankzij haar ben ik gefascineerd geraakt door dit oude land.

Lees ook: 8-daagse rondreis door Libanon
En: 15x wat te doen in Libanon
Tip: tips en bezienswaardigheden Beiroet

Tyre World Heritage Site, Libanon

Cultuur snuiven rond de Middellandse Zee in Tyrus, Libanon

Meer reisinspiratie

Tips cultuur snuiven rond de Middellandse Zee bewaren

6x cultuur snuiven Middellandse Zee 6x cultuur snuiven rond de Middellandse Zee

Reisgidsen bestemmingen Middellandse ZeeDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als PixabayPexels en Unsplash.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *