Wandelen over een klompenpad: Netelenburchpad

Europa, Nederland, Wandelen

Klompenpad Netelenburchpad

Op een zonnige dag in het voorjaar ga ik samen met een vriendin wandelen over dit klompenpad, het Netelenburchpad. Dit korte rondje neemt je mee langs de oevers van de rivier de Eem. Door een prachtig, weids polderlandschap langs knotwilgen en rietkragen. Je kunt de wandeling combineren met bijvoorbeeld het nabijgelegen Zeldertsepad.

Klompenpad Netelenburchpad kaart

Klompenpad Netelenburchpad in het kort

Aantal kilometers: 5,5
Startpunt: Gemaal Zeldert, Zuidereind 35, Baarn
Markering: paaltjes met paarse klomp

Klompenpad Netelenburchpad riet Irene

Fietsen of wandelen in Eemland

Eemland ligt in het noordoosten van de provincie Utrecht. In dit gebied tussen Baarn, Amersfoort, Bunschoten en Woudenberg stroomt de rivier de Eem door het vlakke landschap. Er zijn hier tal van wandel- en fietspaden uitgezet. Voor meer informatie over wandel- en fietsroutes in regio Eemland kun je terecht op de website van Natuurmonumenten.

Klompenpad Netelenburchpad wandelroute

Klompenpad Netelenburchpad pal langs de A1

Omdat we geen zin en tijd hebben voor een wandelroute ver weg, besluiten we om een wandeling dichtbij huis te zoeken. We vinden dit klompenpad Netelenburchpad midden in een natuurgebied, onder de rook van Amersfoort en pal naast Baarn. Grappig, want ik rijd hier bijna wekenlijks langs. Want dit plekje mag dan een vogelrijk natuurgebied zijn, het ligt direct naast de A1. Gek genoeg heb je daar vrijwel geen oog voor als je in de auto voorbij sjeest. Tijd om van de gebaande paden af te wijken. Tip: wandel je klompenpad Netelenburchpad tegen de klok in, dan bewaar je het mooiste stuk voor het laatst!

Klompenpad Netelenburchpad knotwilgen

Klompenpad Netelenburchpad knotwilgen Irene  Klompenpad Netelenburchpad knotwilg Irene

Langs knotwilgen en watervogels

De wandeling start bij gemaal Zeldert. Daar waar mannen met fototoestellen met enorme lenzen op een stoeltje naar vogels zitten te turen. Dit blijkt een fantastische vogelspotplek. De wandelroute begint iets verderop waar we een pad langs de Eem volgen. Je waant je hier opeens in een heel andere wereld. We lopen langs het kabbelende water en knotwilgen. Overal zie (en hoor!) je watervogels. Wilde eenden, de watersnip, de fuut en verschillende ganzensoorten komen voorbij. We zijn blij verrast!

Restaurant Eemlust bij de A1

Je kunt langs de route een kop koffie drinken bij restaurant Eemlust. Daarvoor moet je een stukje omlopen, want het ligt aan de andere kant van de Eem en je moet daarvoor een gedeelte langs de snelweg lopen. Het restaurant slaan we over en we vervolgen onze route door het weidse polderlandschap van Eemland. Hoewel de wandelroute pal naast de A1 ligt en we de auto’s op afstand voorbij zien razen, merk je daar tijdens de wandeling eigenlijk niets van. Dankzij de gunstige windrichting horen we niets anders dan het ruisen van de wind en kwetterende vogels.

Klompenpad Netelenburchpad brug

Klompenpad Netelenburchpad bruggetje Irene

Broedseizoen in drassige weilanden

De route gaat verder over een asfaltweggetje. Normaal gesproken duik je hier rechts de drassige weilanden in, maar omdat het broedseizoen is, is er van half maart tot begin juli een alternatieve route uitgestippeld. Iets minder mooi, maar we voelen ons hier alleen op de wereld.

Vogels spotten bij Gemaal Zeldert

Toegegeven, het is niet het mooiste klompenpad dat we ooit gelopen hebben (dat was namelijk met stip het Uddelermeerpad bij Apeldoorn), maar je bent er wel even helemaal uit. Vogelspotters komen hier echt aan hun trekken, dus neem vooral je verrekijker mee. De route eindigt waar we begonnen: bij gemaal Zeldert. Een paar vogelspotters vertellen ons dat ze hier net een ijsvogel zagen. Jammer, de vogel is gevlogen. Hier staan ook een paar picknickbankjes waar je even kunt zitten. Dus neem vooral je eigen lunch en iets te drinken mee.

Theetuin Eemnes | Brave Hendrik

Wil je uitgebreid lunchen of thee drinken? Dan is Theetuin Eemnes | Brave Hendrik op zo’n 20 minuten rijden ook een aanrader. Zowel in de tuin als in de kas kun je thee bestellen of genieten van een fijne lunch of diner. Er staan verrukkelijke gerechten op het menu uit het verre oosten en die ik ken vanuit Libanon, zoals Labneh. Maar je kunt hier ook gewoon een brownie bestellen.

Vogelkijkhut Gooyersgracht

Vogelkijkhut Gooyersgracht Eemmeer Vogelkijkhut Gooyersgracht Eemmeer Irene

Wandelroutes vanaf Theetuin Eemnes

Vanaf Theetuin Eemnes starten ook een aantal wandelroutes over boerenweggetjes, waaronder wandelroute Eemland. Dit rondje is nog eens 8 km, maar wij besluiten een deel daarvan te lopen, richting vogelkijkhut Gooyersgracht waar je uitkijkt over het Eemmeer. Ook al zo’n goede plek voor watervogels. En ook al zit je ook hier tussen twee snelwegen (de A27 en A1), daar merk je bijzonder weinig van. In dit stiltegebied is het heerlijk rustig.

Lees ook: zomerse micro-avonturen in Nederland
En: bijzonder plekjes en wandelroutes in Het Gooi

Ook een wandeling maken?

Dan is een klompenpad een echte aanrader. Zoals het Stoutenburgerpad tussen Leusden en Stoutenburg of het Uddelermeerpad bij Apeldoorn. Omdat klompenpaden dwars door stiltegebieden, weilanden en over privéterrein gaan, zijn ze niet geschikt voor buggy’s of kinderwagens. Honden zijn verboden op deze wandelroutes. Goede wandelschoenen zijn wel reuze handig. Lekker je eigen lunch en water meenemen, rugzak op en gáán. Uiteraard neem je een afvalzakje mee en neem je je eigen troep weer mee naar huis.

Meer wandelroutes in Eemland en het Gooi

Klompenpad Netelenburchpad Eemland bewaren

Klompenpad Netelenburchpad Eemland Klompenpad Netelenburchpad Eemland  Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *