Tips reizen met kinderen

Praktische info, Travel


Tips reizen met kinderen inpaklijst

Ga je reizen met kinderen? Niets is leuker dan de wereld opnieuw te ontdekken door hun ogen. Reizen met kinderen betekent vooral dat jij je flexibel op moet stellen. Ik hou van reizen, dus toen ik kinderen kreeg nam ik me voor dat gewoon te blijven doen. In deze blog geef ik je mijn handige tips als je gaat reizen met kinderen. Zo wordt reizen met kids een stuk makkelijker én leuker.

tips reizen met kinderen inpaklijst

Tips reizen met kinderen

Reizen met kinderen is fantastisch. Het is de kunst om te accepteren dat er altijd dingen zijn die anders lopen dan jij had gepland en om alles als één groot avontuur te zien, net zoals kinderen dat doen. Dan worden die reizen onvergetelijke ervaringen en herinneringen. Ook al zijn mijn kinderen inmiddels ouder, ze passen zich nog steeds makkelijk aan in allerlei omstandigheden en ze genieten van de kleine dingen. Reizen is hen met de paplepel ingegoten en dus hoor ik regelmatig: “O, is het maar 2 uur rijden?!” of “Zullen we even een uurtje omrijden?”. Ik bedoel maar. Reizen met kinderen dus. Hoe ik dat deed? Hier handige tips & tricks als je gaat reizen met kinderen.

Lees ook: inpaklijst voor een dagje weg (met of zonder kinderen)
En: low budget en gratis uitjes in Nederland
Inspiratie: avontuurlijk leven met kinderen on a budget

1. Water drinken

Een van de beste tips als je gaat reizen met kinderen is om je kind water te leren drinken uit een flesje. Dat kwam ons goed van pas toen we eens in de auto voor de Mont-Blanc tunnel uren stilstonden en de temperatuur in onze auto zonder airco opliep tot boven de 50 graden. Onze dochter van toen amper 8 maanden oud zweette als een otter achterin de auto. Er zijn heel wat flesjes met gewoon drinkwater doorheen gegaan!

2. Spotgoedkoop vliegen

Reizen met kinderen is niet alleen leuk, maar ook goedkoop. Tot 2 jaar kunnen kinderen nog tegen gereduceerd tarief vliegen. Dit babytarief voor kinderen van 0-2 jaar verschilt per luchtvaartmaatschappij. Soms krijg je een korting van 90% en soms betaal je zelfs alleen maar de reserveringskosten! Je kindje heeft dan geen eigen stoel, maar moet bij jou op schoot zitten. Dus zo lang je kinderen nog spotgoedkoop kunnen vliegen: ga ervoor!

3. Babywiegje of bassinet is

Vooral op verre, intercontinentale vluchten beschikken de meeste vliegtuigmaatschappijen over een babywiegje of bassinet. Dat moet je bij boeking aanvragen. Als je een verre reis gaat maken is het dus slim om van tevoren te checken welke luchtvaartmaatschappij zo’n babywiegje heeft en daar je keuze van af laten hangen. Zo heb je tijdens zo’n lange vlucht zelf ook de handen vrij. Natuurlijk kun je er zelf ook eentje aanschaffen, zoals dit handige vliegtuigbedje van Deryan bijvoorbeeld.

4. Meenemen: eigen luiers & melkpoeder

Of je nu gaat vliegen of met de auto reist: zorg ervoor dat je voldoende luiers en melkpoeder meeneemt voor onderweg plus de eerste dag. Dat maakt reizen met kinderen een stuk relaxter. Zo hoef je bij aankomst op je bestemming namelijk niet direct op zoek te gaan naar een supermarkt.

5. Doseerdoosjes

Voor melkpoeder zijn doseerdoosjes handig, zo heb je voor de hele dag alvast een voorraad bij je. In de restaurants willen ze altijd wel even iets voor je opwarmen. Verkrijgbaar bij o.a. Hema of Bol.com. Niet alleen handig voor als je gaat reizen met kinderen, maar ook voor een dagje weg.

6. Wereldstekker

Een wereldstekker is onmisbaar in je bagage. Je weet het maar nooit: voor een nachtlampje, flessenwarmer of wat dan ook. Deze beschikt ook nog eens over een aantal USB-uitgangen.

7. Reisbedje

Deze lichtgewicht reisbedjes van AeroMoov en Deryan doen het ook goed als box.

8. Speelkleed

Zo handig voor op het strand of op het grasveld: een opblaasbaar speelkleed of waterspeelmat. Je kind kan er slecht uit kruipen en het is fijn om mee te nemen naar het strand, want zand komt er niet zo snel in. Ideaal dus als je gaat reizen met kinderen én het neemt lekker weinig ruimte in beslag in je bagage.

9. Tips reizen met kinderen: opstijgen en landen

Zorg dat je kindje een flesje drinkt op moment van opstijgen en landen. Zo heeft het minder snel last van de oren. Hier lees je meer tips voor vliegen met een baby.

10. Opvouwbare paraplu buggy

(Opvouwbare) buggy’s of zogenaamde paraplu buggy’s (zoals deze simpele buggy’s) mogen meestal mee tot aan de gate en staan ook weer klaar zodra je het vliegtuig uit komt. Maar ook dat verschilt per luchtvaartmaatschappij, dus check dat even vooraf!

Tips reizen met kinderen inpaklijst

11. Favoriete knuffel

Een van de beste tips reizen met kinderen: vergeet niet de favoriete knuffel en boekjes mee te nemen. O, en sowieso handig: zorg dat je van de favoriete knuffel een reserve exemplaar hebt. Bij ons waren de knuffels van Happy Horse favoriet. Voordeel hiervan is dat ze een serienummer hebben en dat je er dus meestal een tweede exemplaar van aan kunt schaffen!

12. Nachtlampje

Steevast een lichtje op donkere en onbekende plekken. Een nachtlampje is een must als je op vakantie gaat. Dit nachtlampje stop je heel eenvoudig direct in het stopcontact én is dimbaar.

13. Multifunctionele sarong of pareo

Een multifunctionele doek zoals een sarong, pareo of hamamdoek. Om snel even je kind op te leggen, als zonnescherm of als lichtgewicht badlaken.

14. Lichtgewicht reishanddoek

Deze reishanddoek droogt reuze snel én neemt weinig ruimte in beslag in je koffer.

15. Slim plannen (tijdens de slaapjes)

Reis je met de auto? Kids slapen meestal snel in de auto. Dus als je reist met kinderen ga dan rond 10.30 uur rijden terwijl de kinderen een dutje doen. Na een half uurtje rijden kom je aan in een leuk dorpje/stadje. Hier kun je even rondslenteren en daarna aanschuiven voor een uitgebreide lunch! Daarna zijn de winkels (weer) open en kun je nog even shoppen of naar de markt. Op de terugweg rond 16.00/17.00 uur vallen de kids opnieuw als een blok in slaap. Maar je kunt ook zelf een sightseeing tour doen op de terugweg terwijl de kinderen achterin de auto slapen met gebruik van dit opblaasbaar nekkussentje. Een kwestie van goed plannen dus!

16. Vochtige doekjes

Vochtige doekjes zijn onmisbaar als je gaat reizen met kinderen. Ze zijn handig voor ongelukjes, vieze snoetjes of om even de tafel vooraf goed te ontsmetten. Verkrijgbaar bij de supermarkt of in grootverpakking bij bol.

17. Kleding in laagjes

Dé tip voor als je gaat reizen met kinderen: neem donkere kleding mee voor de kinderen. Zo lijkt de kleding minder snel vies. En heb je te maken met grote temperatuurverschillen, zoals in de berg, dan is kleding in laagjes een uitkomst! Dus een t-shirt met korte mouwen, shirt met lange mouwen en/of een (fleece)vestje. En voor meisjes zijn leggings/maillots altijd handig.

18. Badstop, maak een badje van de wastafel

Veel hotels in het buitenland missen een badstop. Neem je zelf zo’n badstop mee dan maak je van elke wastafel of een douchebak met een opstaande rand een kinderbadje. Een ander alternatief is een klein opblaasbadje. Deze kun je in de douche of zelfs op een balkon zetten op hete zomerdagen.


19. Reis kinderstoeltje

Met een reis kinderstoeltje heb je meteen ook een tafelblad voor de kleine. Er zijn ook lichtgewicht exemplaren die je aan de tafel kunt bevestigen.


20. Waterschoentjes

Waterschoentjes zijn onmisbaar voor aan het strand of in de rivier. Liefst van die zachte stoffen, die knellen niet zo, zijn snel weer droog en kunnen ze eventueel ook als gewone schoenen dragen (als je daarna bijvoorbeeld nog even op een terrasje wilt zitten).

21. Reisapotheek

Vergeet niet om behalve de standaard spulletjes ook zetpillen, neusspray & anti-muggencrème mee te nemen. Alles wat je nodig hebt vind je bij de Etos of het Kruidvat. Daarnaast is het handig om een EHBO kit standaard achterin je auto te hebben liggen.

22. Klamboe

Altijd handig, een klamboe die je ook over de buggy kunt spannen of over het (camping)bedje. Niet alleen handig tijdens je reizen met kinderen trouwens, maar ook thuis.

23. Slimme waslijn

Een waslijn is reuze handig als je snel even een wasje moet doen. Je kunt kiezen uit een waslijn en badstop in één of een elastisch camping waslijntje.

Tips reizen met kinderen bewaren

Tips reizen met kinderen

Meer tips reizen met kinderen

Ik maakte meerdere reizen samen met mijn kinderen.

BabyBaby
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *