15 handige gratis reisapps voor jouw vakantie

Praktische info, Travel

Reis apps telefoon

Handige gratis reisapps maken reizen nét een tikkeltje makkelijker. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen favoriete apps. Daarom heb ik een selectie gemaakt van mijn 15 handige gratis reisapps die ik ideaal vind voor een zorgeloze vakantie.

Welke apps zijn handig op reis?

Voor een zorgeloze vakantie zijn reisapps reuze handig. Om de wisselkoers te achterhalen bijvoorbeeld, offline te navigeren of omdat je plots tóch een nachtje langer blijft en last minute een overnachting zoekt. Benieuwd wat mijn favorieten zijn? Deze handige gratis reisapps moet je wat mij betreft zeker downloaden!

Lees ook: handige luchthaven tips
En: checklist voor je vakantie
Reistips: inpaklijsten voor elke vakantie

1. Uber – boek een taxi

Deze onmisbare vervoersapp zelf is gratis en daarmee is het dan ook gezegd. Voor het gebruik van de Uber app heb je namelijk wel internet of wifi nodig. De taxi’s van Uber rijden in vrijwel alle grote steden. Je kunt je op laten pikken op het vliegveld of bij je hotel. Het fijne van de Uber app is dat je vooraf kunt zien wie de chauffeur is en een indicatie van hoeveel je kwijt bent aan je rit.

Beschikbaar voor Apple en Android

2. Maps.me – offline navigeren

Maps.me is een van mijn favoriete gratis reisapps. Voorafgaand aan je reis of op het moment dat je internet hebt moet je de kaart van de regio waar je doorheen reist downloaden. Daarna kun je de navigatie-app gratis gebruiken. Het werkte perfect tijdens mijn rondreis door Libanon bijvoorbeeld en mijn stedentrip New York.

Beschikbaar voor Apple en Android

3. Booking.com – boek een overnachting

Een van de handige gratis reisapps is die van Booking.com. Ik heb al meerdere malen last minute een boeking gemaakt. Met name als ik ging ipb’en. Zo bleef ik al eens midden in de nacht op de luchthaven van Kaapstad staan en omdat ik niet zeker wist of ik de volgende dag wel mee kon, had ik voor de zekerheid een hotel in de buurt van de luchthaven geboekt. Voordeel van Booking.com is dat je sommige hotels nog heel kort van tevoren kunt annuleren. Handig als je plots wél mee kunt in het vliegtuig.

Beschikbaar voor Apple en Android

4. Schiphol app – vlucht updates

Handige gratis reisapps als de Schiphol app zijn onmisbaar voor jouw reis. In de app zie je bij welke balie je kunt inchecken en vanaf welke gate je vertrekt. Verder kun je pushberichten ontvangen als er vluchtwijzigingen of vertragingen zijn en hoe lang de wachttijden bij de security.

Beschikbaar voor Apple en Android

Fint Oase Marokko toilet Etosha NP Namibië toilet Notting Hill Londen openbaar toilet

5. Flush – vind je toilet

Een briljante app die ik eigenlijk had moeten uitvinden! Want hoe vaak ik al niet op onmogelijke momenten op zoek ben geweest naar een toilet in the middle of nowhere of juist in een stad (ik heb eens bij willekeurige mensen midden in LA aangebeld omdat ik zó nodig moest). Zo heb ik al wel heel wat bijzondere plekjes en toiletten ontdekt in de wereld (zoals onder de Golden Gate Bridge in San Francisco), maar het is wel een tikkeltje stressvol. De Flush app laat alle openbare toiletten in je buurt zien. Inmiddels zijn er 200.000 toiletten over de wereld geregistreerd.

Beschikbaar voor Apple en Android

6. Wie betaalt wat – uitgaven onderling verrekenen

Reuze handig als je met meer mensen op reis bent en je kosten en uitgaven gescheiden wilt houden. Aan het eind van je trip weet je precies wie wat aan de ander(en) verschuldigd is. Wij gebruikten de app onder andere tijdens onze mini roadtrip door de Belgische Ardennen en onze rondreis door Andalusië maar ook tijdens een stedentrip met vrienden is ‘Wie betaalt wat’ ideaal.

Beschikbaar voor Apple en Android

7. Polarsteps – reis bijhouden

Door middel van Polarsteps houd je je familie en vrienden op de hoogte van je reis. Je kunt per locatie foto’s toevoegen, een kort verhaaltje schrijven of een complete blog delen. Bovendien kun je de app toestemming geven je reisroute te tracken. Zo kun je na thuiskomst achterhalen waar ook alweer dat leuke strand of fijne eettentje zat.

Beschikbaar voor Apple en Android

8. Valuta+ – wisselkoers berekenen

Valuta+ is een eenvoudige app die de wisselkoers berekent. In de Valuta+ app kun je vooraf je favoriete vakantielanden markeren en de wisselkoersapp ter plekke offline gebruiken.

Beschikbaar voor Apple en Android

Reis apps telefoon metro station

Handige gratis reisapps: ideaal voor jouw vakantie

9. Getyourguide – tour vinden en boeken

Via de app van GetYourGuide boek je heel eenvoudig jouw favoriete tour, trip of excursie. Je ziet meteen de beschikbaarheid per dag en kunt prijzen met elkaar vergelijken. Van een bezoek aan de beroemde tempels van Baalbek in Libanon, een game drive vanuit Kaapstad tot een toegangsticket voor het Alcázar in Sevilla. Nadat je hebt geboekt, krijg je zowel in de mail als in je app een voucher.

Beschikbaar voor Apple en Android

10. Google Translate – vertalen

In het rijtje handige gratis reisapps mag Google Translate niet ontbreken. Deze offline vertaalapp heeft een handige functie waarbij je tekst van een menukaart of straatnaambord kunt scannen via je camera die de app vervolgens voor je vertaalt.

Beschikbaar voor Apple en Android

11. SayHi – vertalen

Nog zo’n handige gratis reisapp is SayHi, dé tolk in je broekzak. Spreek iets in via SayHi en je hoort en leest meteen de vertaling.

Beschikbaar voor Apple en Android

12. Buitenlandse Zaken – lokaal reisadvies

De app Reisadvies van Buitenlandse Zaken mag natuurlijk niet in dit rijtje handige gratis reisapps ontbreken. Je kunt je favoriete vakantieland(en) markeren en als er iets aan de hand is of het reisadvies wijzigt in verband met veiligheidssituaties, krijg je daarvan een pushbericht.

Beschikbaar voor Apple of Android

13. Tripadvisor – vind de beste restaurants, hotels etc

In de app van Tripadvisor kun je reizen aanmaken waarin je de plekken opslaat die je wilt bezoeken tijdens je vakantie: van favoriete (vega of vegan) restaurants en bezienswaardigheden tot stranden. Al je lokale favorieten zie je in één oogopslag op een handige kaart.

Beschikbaar voor Apple of Android

14. LuggageHero – tijdelijk je bagage opslaan

Met deze app vind je plekken in de buurt waar je je bagage tegen een klein bedrag tijdelijk op kunt slaan. Reuze handig als je gaat interrailen en een stad wilt verkennen zonder zware baggage, een tussenstop maakt of als je nog niet in kunt checken in je hotel. In de app staan inmiddels meer dan 1.600 locaties in meer dan 40 steden in Europa, de VS en Canada.

Beschikbaar voor Apple of Android

15. Duolingo – taal leren

Eigenlijk moet je deze app voorafgaand aan je reis gebruiken. Want met handige gratis reisapps als Duolingo leer je in een handomdraai een taal. Je leert de taal vanuit het Engels, dus dat betekent dat je wel al een aardig mondje Engels moet spreken. Zelf ben ik nu bezig met het leren van Grieks. Een flinke uitdaging, want bij deze taal krijg je ook gratis een heel nieuw alfabet ;)

Beschikbaar voor Apple of Android

Bekijk alle reisapps in de Applestore

Meer handige reistips

Handige gratis reisapps bewaren

Handige gratis reisapps Handige gratis reisapps

Meer vakantie tipsDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay, Pexels en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *