Checklist vakantie: 14 dingen die niet in je bagage mogen ontbreken

Praktische info

checklist vakantie inpaklijst

Wat je inpakt voor je vakantie is natuurlijk afhankelijk van de soort reis die je gaat maken. Daarom staan er op mijn standaard checklist handige reisaccessoires die ik voor iedere reis inpak. Ontdek mijn checklist vakantie.

Checklist vakantie

Behalve standaard dingen als mijn paspoort, cash, bankpasjes en gele boekje, mogen deze handige reisspullen niet op mijn checklist vakantie ontbreken.

Lees ook: inpaklijst weekend weg
En: inpaklijst voor een dagje uit
Plus: inpaklijst voor een kampeer rondreis door Afrika
Handig: deze kleding neem ik mee op vakantie
En: deze duurzame reisartikelen kun je thuis ook goed gebruiken

1. Checklist vakantie: backpack

Na 20 jaar trouwe dienst was mijn oude backpack aan vervanging toe. Inmiddels heb ik alweer een tijdje de Active Leisure Mountain Guide van 55 liter. Een prima backpack, al kies ik de volgende keer liever voor de NOMAD Batura van 55 liter. Deze backpack heeft namelijk een rits aan de voorkant, zodat je makkelijker bij je spullen kunt.

Check ook: de backpacks bij Travelbags

2. Sarong

Een omslagdoek, sjaal of sarong is multifunctioneel en neemt weinig ruimte in beslag. Reuze handig als badlaken, picknickkleed, om je schouders mee te bedekken of als rok tijdens een tempelbezoek. Het leukst is natuurlijk als je er eentje aanschaft tijdens één van je reizen. Zo heb je meteen een leuk souvenir. Zelf heb ik jaren geleden een mooie sarong aangeschaft op Bali en ik ben er nog steeds blij mee!

3. Heuptasje of fanny bag

Terug van weggeweest: het heuptasje oftewel fanny bag. Niet de lompe exemplaren uit de jaren ’80, maar uiteraard in Ibiza style. Ook reuze handig voor festivals.


rondreis amerika inpakken bagage

Checklist vakantie: 14 dingen die niet in je bagage mogen ontbreken

4. Zakmes

Deze gaat echt, maar dan ook echt altijd mee op reis: mijn zakmes! Mijn Victorinox Zwitserse zakmes heeft alles wat ik nodig heb (inclusief pincet en kurkentrekker), maar is nog steeds handzaam. Let er wel op dat je een zakmes niet mee kunt nemen in je handbagage als je gaat vliegen. Dat vergeet ik nogal eens, dus dit is helaas alweer m’n derde exemplaar.

5. Checklist vakantie: zaklamp of hoofdlampje

Een hoofdlamp of zaklamp is ideaal als je ’s nachts door het donker je weg moet banen naar het toilet of voor het geval de stroom uitvalt. Tijdens onze kampeerrondreis door Afrika bleek zo’n hoofdlampje ook handig tijdens het eten! Verkrijgbaar bij Bever Sport, Action, maar ook bij de Hema of bij bol.com.

Lees ook: over de rondreis door Afrika samen met mijn tienerzoon
Plus: dit pakten we in voor onze kampeer rondreis door Afrika

6. Klamboe

Je propt een reisklamboe heel makkelijk in je tas. Bovendien weegt het niets en je slaapt er, alleen al voor het idee, een stuk rustiger door. Niet alleen om muskieten van je lijf te houden, maar ook griezelige spinnen.

7. Checklist vakantie: wereldstekker

Niets is zo handig als een wereldstekker. Deze reisstekker is uitgerust met 4 USB poorten zodat je al je apparaten tegelijk op kunt laden. Maar omdat de algemene wereldstekkers niet geschikt zijn voor álle landen, hebben we voor onze rondreis door Afrika nog een aparte reisstekker bij de ANWB aangeschaft. Deze werkte zowel in Namibië als Botswana.

8. Parakito

Behalve m’n standaard flesje DEET heb ik deze Para’kito armband aangeschaft die ik heb uitgeprobeerd tijdens mijn rondreis door India. Ze zorgen ervoor dat muggen op afstand blijven. Met één vulling doe je ongeveer 15 dagen.

Lees ook: meer over mijn Para’kito ervaringen in India

9. Reisflesjes

Voor korte tripjes en als ik geen zin hebt om te wachten bij de bagageband, kies ik er regelmatig voor om alleen met handbagage te reizen (zoals tijdens m’n 5 daagse trip naar Rio de Janeiro bijvoorbeeld). Van vloeistoffen en gels mag je max 100 ml in doorzichtige verpakking meenemen (max 1 liter totaal) en dan zijn doorzichtige reisflesjes een uitkomst! Deze zijn ook nog eens duurzaam geproduceerd en gemaakt van siliconen, dus kun je de laatste restjes eruit knijpen.

Lees ook: reizen met alleen handbagage

10. Shampoo bar

Shampoo bars kun je gebruiken voor je lichaam én voor je haren. Ideaal. Ze zijn wat prijziger dan ‘gewone’ shampoo of doucheschuim, maar met zo’n klein blokje doe je even lang als met 3 shampoo-flessen van 250 ml! Hetzelfde geldt trouwens voor een conditioner bar en een body bar.

Tip: bekijk alle reisartikelen bij Bol

11. Desinfecterende handgel

Toch schone handen met desinfecterende handgel ook al is er geen zeep of water in de buurt. Verkrijgbaar bij drogisterijen als Etos, Hema & Kruidvat. Vooral slim als je naar een land gaat waar ze het met de hygiëne niet zo nauw nemen. In India dus een must!

12. Medicijnen

Behalve de standaard medicijnen als paracetamol, pleisters etc.,  mogen ook ORS (tegen uitdroging) en diarree-remmers niet in je reisapotheek ontbreken! Helemaal als je naar landen afreist waar ze het niet zo nauw nemen met de hygiëne, zoals India bijvoorbeeld.


Paleokastritsa Corfu teva's

Checklist vakantie: ik neem altijd slippers of waterdichte teva’s mee

13. Slippers of teva’s

Simpele flipflops, birkenstocks of teva’s, afhankelijk van je bestemming. Flipflops omdat ze zo lekker simpel en handig zijn bij het zwembad (of onder een vieze douche!). Birkenstocks voor wat extra loopwerk, maar als je echt wilt klauteren en door rivieren wilt waden (of op een strand wilt wandelen dat is bezaaid met keien of schelpen) zijn teva’s reuze praktisch en ze passen overal bij!

14. Luchtige kleding in laagjes

Van lichtgewicht (lange) broeken tot shirts met halflange mouwen. Alles het liefst van katoen. En zo ben je ook meteen tempel- en muggen proof! Ik ben fan van dit soort harembroeken. Ook fijn in landen als India.

Meer handige reistips

Checklist vakantie bewaren

Checklist vakantie inpaklijst

Meer inspiratie voor je checklist vakantie





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

?c=720&m=1074274&a=331868&r=Djoser&t=html


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *